tisdag 25 juli 2017

Citronbiskvi


Bland mina favorit kakor måste man nog räkna in biskvier. Det finns så många olika variationer av detta bakverk. Men den här med citron är en av mina favoriter. Bottnen får gärna vara lite mjuksega. Och smörkrämen härligt lent luftig.Det är inte alls svårt att göra egna biskvier hemma. Det är kanske inte det snabbaste bakverk man kan göra eftersom det är en del moment, men det blir så gott.

Ca 30 st
Bottnar
  • 150 g mandelmassa
  • 1 äggvita
Fyllning
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 1/2 msk färskpressad citronsaft
  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
Garnering
  • ca 150 g vit choklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Bottnar: Riv mandelmassan fint på rivjärn. Rör ihop mandelmassan och äggvitan till en smet.
  3. Lägg smeten i en spritspåse. Tryck ut den på bakplåtspapperet till små kakor (ca 3 cm diameter) och platta till toppen.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt kakorna svalna något innan de lossas från papperet.
  5. Fyllning: Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker, äggula och citronsaft med elvisp eller i en matberedare till en smidig kräm. Vänd ner citronskalet.
  6. Bred krämen toppigt på biskviebottnarnas undersida med en tesked, (eller lägg krämen i en spritspåse och spritsa toppigt på kakan). Låt fyllningen stelna i kylskåp innan biskvierna doppas i chokladen.
  7. Garnering: Bryt chokladen i bitar och lägg den i en liten och djup skål eller kopp (då är det lättare att doppa biskvierna). Smält i mikrovågsugn eller i ett vattenbad på spisen.
  8. Doppa biskvierna i chokladen och låt stelna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar